przez KYCZBOS » niedziela, 30 marca 2003, 19:38
[quote]
On 2002-09-21 16:32, miker0 napisał:
W okolicach tego beznadziejnego poniekąd miasta nie ma busiarzy, działa za to kilkanaście zorganizowanych firm wykonujących przewozy lokalne na terenie aglomeracji. Między innymi:
- TP BUS z Tarnowa Pogórnego. Dowozi pasażerów z TP do Poznania. Eksploatuje łącznie 24 autobusy w tym 2 niskopodłogowe MAN-y. Reszta z tego co wiem to kilkuletnie Jelcze L120 już z nową ścianą przednią. Oprócz tego TP BUS ma również 2 Ewy w tym jedną z lampami soczewkowymi 2001). Najlepsze jest to, że parę kilometrów dalej działa fabryka MAN-a, a oni kupują Jelcze, chociaż są najbogatszą gminą koło Poznania, a bezrobocie w gminie to 1,5%(sic!).
- Eko-Rondo, Puszczykowo-Poznań Mała prywatna firma eksploatująca tylko 3 Autosany H9-35.
Oprócz tych 2 działają jeszcze inne, ale nie będę Was zanudzał. Jeśli ktoś chciałby dowiedzieć się coś nt pozostałych to proszę dać znać. Jeśli zajdzie potrzeba to systematycznie opiszę wszystkie.
Komunikacja podmiejska w rejonie Poznania, to naprawdę ciekawy temat i można o nim pisać całe poematy, ale to nie jest dobre miejsce do tego. W okolicy Poznania działa kilkanaście różnych przewoźników, prywatnych jak również działających na zlecenie gmin (TPBus Tarnowo Podgórne, Transregion Murowana Goślina, Wiraż Bus Swarzędz, ZKP Suchy Las, Transkom Czerwonak, ZK Kleszczewo, M-Bus Mosina, wspomniane już Eko-Rondo Puszczykowo, Translub Luboń, Euro-BUS i JAN-BUS, Rokbus Rokietnica, Kombus Kórnik). Myślę, że jeśli kogoś interesuje temat komunikacji w rejonie Poznania, niech odwiedzi moją stronę na ten temat (
http://www.pozbus.prv.pl).