FlixBus (dawniej: PolskiBus)

Przedsiębiorstwa przewozowe w komunikacji międzymiastowej

Moderatorzy: Leszek Matula, TFZ

Passenger
Weteran BusForum
Weteran BusForum
 
Posty: 1014
Dołączył: sobota, 26 marca 2011, 18:49

Re: PolskiBus

Postprzez Passenger » sobota, 25 marca 2017, 10:51


[quote]Komunikacja w Warszawie. Fuzja PKS-u z Polskim Busem

Bilety na dalekobieżne kursy warszawskiego PKS Polonus będą sprzedawane przez Polskibus.com. Z kolei czerwone autokary tego przewoźnika docelowo mają podjeżdżać na Dworzec Zachodni, czyli do królestwa PKS-ów.

Źródło: http://warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7, ... busem.html

https://www.facebook.com/PKSinfoPL/ - linki do najnowszych wiadomości ze świata transportu autobusowego w jednym miejscu.
rzaraz
Fachowiec BusForum
Fachowiec BusForum
 
Posty: 1920
Dołączył: wtorek, 15 kwietnia 2014, 17:33

Re: PolskiBus

Postprzez rzaraz » sobota, 25 marca 2017, 12:09

I bardzo dobrze. Nie będę musiał jeździć w końcu na jakiej Młociny czy inne Metra Wilanowskie...


________
http://miastaikomunikacja.wordpress.com
pietia
 
Posty: 349
Dołączył: piątek, 22 sierpnia 2014, 18:11

Re: PolskiBus

Postprzez pietia » sobota, 25 marca 2017, 20:52

Nie wiadomo, co dokładnie znaczy w tym wypadku "podjeżdżać" - czy Zachodni miałby być jedynym przystankiem PB na terenie Warszawy, czy po prostu część kursów zajeżdżałaby tam przelotowo. Nie da się ukryć, że Młociny, Wilanowska czy nawet ten pseudodworzec pod PKiN są dzięki metru nieco lepiej dostępne z większości dzielnic Warszawy niż DwZach
Matlik
Fachowiec BusForum
Fachowiec BusForum
 
Posty: 1633
Dołączył: poniedziałek, 18 września 2006, 20:48
Lokalizacja: Warszawa
Avatar użytkownika

Re: PolskiBus

Postprzez Matlik » sobota, 25 marca 2017, 22:07

Na dworcu pod PKiN nie ma miejsca, więc muszą podjąć decyzję, bo odjeżdżanie z 3 różnych miejsc nie jest korzystne. Z resztą współpraca z Polonusem będzie sciślejsza.
rzaraz
Fachowiec BusForum
Fachowiec BusForum
 
Posty: 1920
Dołączył: wtorek, 15 kwietnia 2014, 17:33

Re: PolskiBus

Postprzez rzaraz » niedziela, 26 marca 2017, 07:15

[quote="pietia"] Nie da się ukryć, że Młociny, Wilanowska czy nawet ten pseudodworzec pod PKiN są dzięki metru nieco lepiej dostępne z większości dzielnic Warszawy niż DwZach


Co?? :D Może z Pragi, która zajmuje pół Warszawy, i nie ma pierwszej linii metra?

A do Zachodniego jest idealny dojazd SKM...


[quote="Matlik"]Na dworcu pod PKiN nie ma miejsca


Nic takiego nie istnieje. Tam jest tylko parking, tudzież przystanek, a nie żaden dworzec.



________
http://miastaikomunikacja.wordpress.com
Matlik
Fachowiec BusForum
Fachowiec BusForum
 
Posty: 1633
Dołączył: poniedziałek, 18 września 2006, 20:48
Lokalizacja: Warszawa
Avatar użytkownika

Re: PolskiBus

Postprzez Matlik » niedziela, 26 marca 2017, 07:51

dworzec ? miejsce przeznaczone do odprawy pasażerów, w którym znajdują się w szczególności: przystanki komunikacyjne, punkt sprzedaży biletów oraz punkt informacji dla podróżnych;
rzaraz
Fachowiec BusForum
Fachowiec BusForum
 
Posty: 1920
Dołączył: wtorek, 15 kwietnia 2014, 17:33

Re: PolskiBus

Postprzez rzaraz » niedziela, 26 marca 2017, 09:41

To gdzie tam jest punkt sprzedaży biletów oraz punkt informacji dla podróżnych?

BTW, PKiN to nie jest miejsce przeznaczone do odprawy pasażerów...

________
http://miastaikomunikacja.wordpress.com
Matlik
Fachowiec BusForum
Fachowiec BusForum
 
Posty: 1633
Dołączył: poniedziałek, 18 września 2006, 20:48
Lokalizacja: Warszawa
Avatar użytkownika

Re: PolskiBus

Postprzez Matlik » niedziela, 26 marca 2017, 12:40

To składaj skargę do WSA na odpowiednie urzędy które wydają zezwolenia z punktem początkowym tamże.
rzaraz
Fachowiec BusForum
Fachowiec BusForum
 
Posty: 1920
Dołączył: wtorek, 15 kwietnia 2014, 17:33

Re: PolskiBus

Postprzez rzaraz » niedziela, 26 marca 2017, 13:43

Nie mam nic innego do roboty niż się po sądach szlajać...

Stwierdzam tylko fakt, że PKiN to nie dworzec.

________
http://miastaikomunikacja.wordpress.com
Jarkie
Ekspert BusForum
Ekspert BusForum
 
Posty: 2251
Dołączył: sobota, 27 grudnia 2008, 19:17
Lokalizacja: Suwałki
Avatar użytkownika

Re: PolskiBus

Postprzez Jarkie » niedziela, 26 marca 2017, 14:07

[quote="rzaraz"]A do Zachodniego jest idealny dojazd SKM...

Na Dworzec Zachodni zajeżdżają również chyba wszystkie autobusy dalekobieżne, większość autobusów z bliższych i dalszych okolic Warszawy jak również wszystkie pociągi. To pozwala na dogodne przesiadki bez konieczności dodatkowej wycieczki po mieście (w centrum również trzeba się przesiadać metro - autobus).
Poza tym o ile na Młocinach jest jeszcze jakaś infrastruktura (typu poczekalnia), to na Wilanowskiej nie ma nic. Także patrząc od tej strony, Zachodni jest znacznie lepszym miejscem.

PKiN jest dobrym miejscem wyłącznie jako przystanek pośredni na trasie. O ile się orientuję, trasę kończą tam tylko autobusy/busy (chodzi mi o dalekobieżne) jadące ze wschodniej części Polski. Po prostu tanim kosztem zrobiono bezpośredni dojazd do centrum.
Matlik
Fachowiec BusForum
Fachowiec BusForum
 
Posty: 1633
Dołączył: poniedziałek, 18 września 2006, 20:48
Lokalizacja: Warszawa
Avatar użytkownika

Re: PolskiBus

Postprzez Matlik » niedziela, 26 marca 2017, 18:14

Zapewne wymagało by to dalszych obliczeń (można by zapuscic do modelu symulacyjnego), ale rozwiązaniem lepszym z zachodu i południa wydaje się Metro Marymont. Rozrzut czasu przejazdu do syfu zachodniego jednak jest znaczny ze względu korki na Alejach Jerozolimskich.
kpc21
Weteran BusForum
Weteran BusForum
 
Posty: 1174
Dołączył: czwartek, 14 kwietnia 2011, 23:37

Re: PolskiBus

Postprzez kpc21 » niedziela, 26 marca 2017, 20:17

[quote="Matlik"]To składaj skargę do WSA na odpowiednie urzędy które wydają zezwolenia z punktem początkowym tamże.

Przystanek może tam być. Ale dworca tam nie ma.

Może można to nazwać przystankiem dworcowym? Dużo odjazdów, wiele stanowisk, ale brak punktu sprzedaży biletów i informacji.
rzaraz
Fachowiec BusForum
Fachowiec BusForum
 
Posty: 1920
Dołączył: wtorek, 15 kwietnia 2014, 17:33

Re: PolskiBus

Postprzez rzaraz » poniedziałek, 27 marca 2017, 09:46

Skoro plutokrację nazywają teraz demokracją, to pewnie można to i nazwać przystankiem dwrocowym. :)


________
http://miastaikomunikacja.wordpress.com
pajaskolski
Fachowiec BusForum
Fachowiec BusForum
 
Posty: 1632
Dołączył: piątek, 13 lipca 2007, 20:56
Lokalizacja: Katowice

Re: PolskiBus

Postprzez pajaskolski » wtorek, 28 marca 2017, 18:36

Dzis z Katowic do Wrocławia o g. 9.20 pojechało volvo w malowaniu Polskibus Gold. Z kolei z Wrocławia do Katowic o 16.20 przyjechało takie samo volvo (teoretycznie i praktycznie mógł to byc ten sam autobus). Zwróciłem uwagę, bo w Katowicach "goldów" nie było. To jakas nowa, stała zmiana? Czy tylko akurat sie tak złożyło?
rzaraz
Fachowiec BusForum
Fachowiec BusForum
 
Posty: 1920
Dołączył: wtorek, 15 kwietnia 2014, 17:33

Re: PolskiBus

Postprzez rzaraz » środa, 29 marca 2017, 06:27

Goldy zlikwidowali, ale malowania nie zmienili. Ot i cała tajemnica...


________
http://miastaikomunikacja.wordpress.com
Poprzednia stronaNastępna strona
Odpowiedz