Model zajezdni

Dyskusje nt. modelarstwa autobusowego

Moderatorzy: Leszek Matula, TFZ

neoplan
 
Posty: 2
Dołączył: piątek, 16 kwietnia 2004, 18:44
Lokalizacja: Warszawa

Model zajezdni

Postprzez neoplan » niedziela, 18 kwietnia 2004, 18:51

Jest w każdym mieście, w którym znajduje się komunikacja miejska.Może być mniejsza lub większa, starsza lub nowsza (czasem nawet "historyczna"), gorzej lub lepiej wyposażona.
No właśnie, zajezdnia.Nieodłączny element każdego systemu komunikacji miejskiej.Czy zastanawialiście się kiedyś nad wykonaniem jej makiety?
Jelcz PR110E #821
Fachowiec BusForum
Fachowiec BusForum
 
Posty: 1695
Dołączył: wtorek, 25 czerwca 2002, 02:00
Lokalizacja: Lublin
Avatar użytkownika

Re: Model zajezdni

Postprzez Jelcz PR110E #821 » niedziela, 18 kwietnia 2004, 20:13

[quote="neoplan"]Jest w każdym mieście, w którym znajduje się komunikacja miejska.Może być mniejsza lub większa, starsza lub nowsza (czasem nawet "historyczna"), gorzej lub lepiej wyposażona.
No właśnie, zajezdnia.Nieodłączny element każdego systemu komunikacji miejskiej.Czy zastanawialiście się kiedyś nad wykonaniem jej makiety?


Rozważałem tylko ogólnie takie rozwiązanie, ale potem zająłem się modelami w skali 1:30 i pomysł przepadł.
neoplan
 
Posty: 2
Dołączył: piątek, 16 kwietnia 2004, 18:44
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez neoplan » poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 14:36

Szkoda.Bo taka makieta nie byłaby trudniejsza od samego autobusu.Można by zrobić same budynki (maleńkie autobusiki to już "wyższa szkoła jazdy", choć czemu nie).Niekoniecznie duże - w małej skali.Tylko najpierw trzeba znać orientacyjne wymiary terenu zajezdni i hal.Ale jakoś by się zrobiło.
Radosław Bąk
Weteran BusForum
Weteran BusForum
 
Posty: 1001
Dołączył: sobota, 3 stycznia 2004, 17:07
Lokalizacja: Kraków

Postprzez Radosław Bąk » poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 15:27

Ja taką zrobiłem z plasteliny... w przedszkolu, ale mi koleżanka zniszczyła :wink:
Łukasz Piotrowski
 
Posty: 266
Dołączył: piątek, 5 grudnia 2003, 12:31
Lokalizacja: Lublin
Avatar użytkownika

Postprzez Łukasz Piotrowski » poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 20:42

[quote="neoplan"]Szkoda.Bo taka makieta nie byłaby trudniejsza od samego autobusu.

Pomysł sam w sobie bardzo ciekawy i fajny :) Gdybym miał talent, to by się do tego zabrał, ale niestety.. :-?

[quote="neoplan"]Tylko najpierw trzeba znać orientacyjne wymiary terenu zajezdni i hal.Ale jakoś by się zrobiło.

By się zrobiło albo i nie ;) Wszystko zależy od przychylności dyrekcji zakładu..
Bo latanie z miarką po zajezdni chyba byłoby dość utrudnione ;)
Najlepiej byłoby dotrzeć do jakiegos planu zabudowy, gdzie rozmiary sa podane :)
I.Q.
<i>BusForum</i>
 
Posty: 1848
Dołączył: niedziela, 7 września 2003, 02:00
Lokalizacja: Oświęcim
Avatar użytkownika

Postprzez I.Q. » poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 22:08

Może zamówisz u pana Zbigniewa Siemiątkowskiego satelitarne zdjęcia wywiadowcze jakiejś zajezdni??? :D

A potem plastelina w dłoń i do roboty :P
Łukasz Piotrowski
 
Posty: 266
Dołączył: piątek, 5 grudnia 2003, 12:31
Lokalizacja: Lublin
Avatar użytkownika

Postprzez Łukasz Piotrowski » poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 22:13

[quote="I.Q."]Może zamówisz u pana Zbigniewa Siemiątkowskiego satelitarne zdjęcia wywiadowcze jakiejś zajezdni??? :D

To nie głupie..
Ale może u ruskich byłoby taniej :D
U nich wszystko tańsze 8)
Oświęcimianin
Weteran BusForum
Weteran BusForum
 
Posty: 1479
Dołączył: sobota, 6 kwietnia 2002, 02:00
Lokalizacja: Oświęcim
Avatar użytkownika

Postprzez Oświęcimianin » wtorek, 20 kwietnia 2004, 18:37

Mam w domu satelitarne zdjęcie Oświęcimia wydrukowane na kilku kartkach A3. Widać tam (chociaż nie najlepiej bo budynki są bardzo małe) zajezdnię MZK i PKSiS.
Łukasz Piotrowski
 
Posty: 266
Dołączył: piątek, 5 grudnia 2003, 12:31
Lokalizacja: Lublin
Avatar użytkownika

Postprzez Łukasz Piotrowski » wtorek, 20 kwietnia 2004, 18:42

[quote="Oświęcimianin"]Mam w domu satelitarne zdjęcie Oświęcimia wydrukowane na kilku kartkach A3. Widać tam (chociaż nie najlepiej bo budynki są bardzo małe) zajezdnię MZK i PKSiS.

Mógłbyś to jakoś zeskanowac, zmniejszyć i gdzieś wrzucić?
Tak z czystej ciekawości bym obejżał chętnie :)
Oświęcimianin
Weteran BusForum
Weteran BusForum
 
Posty: 1479
Dołączył: sobota, 6 kwietnia 2002, 02:00
Lokalizacja: Oświęcim
Avatar użytkownika

Postprzez Oświęcimianin » wtorek, 20 kwietnia 2004, 22:07

[quote="Łukasz Piotrowski"][quote="Oświęcimianin"]Mam w domu satelitarne zdjęcie Oświęcimia wydrukowane na kilku kartkach A3. Widać tam (chociaż nie najlepiej bo budynki są bardzo małe) zajezdnię MZK i PKSiS.

Mógłbyś to jakoś zeskanowac, zmniejszyć i gdzieś wrzucić?
Tak z czystej ciekawości bym obejżał chętnie :)

Obawiam się, że będzie problem. :-(
I.Q.
<i>BusForum</i>
 
Posty: 1848
Dołączył: niedziela, 7 września 2003, 02:00
Lokalizacja: Oświęcim
Avatar użytkownika

Postprzez I.Q. » wtorek, 20 kwietnia 2004, 22:31

Ja mam zdjęcie Nowego Jorku, kto chce??? :P :P :P
Łukasz Piotrowski
 
Posty: 266
Dołączył: piątek, 5 grudnia 2003, 12:31
Lokalizacja: Lublin
Avatar użytkownika

Postprzez Łukasz Piotrowski » środa, 21 kwietnia 2004, 07:30

[quote="Oświęcimianin"][quote="Łukasz Piotrowski"]
Mógłbyś to jakoś zeskanowac, zmniejszyć i gdzieś wrzucić?
Tak z czystej ciekawości bym obejżał chętnie :)

Obawiam się, że będzie problem. :-(

No nic, trudno. Może kiedyś dorwę gdzieś podobne zdjęcie :)
Łukasz Piotrowski
 
Posty: 266
Dołączył: piątek, 5 grudnia 2003, 12:31
Lokalizacja: Lublin
Avatar użytkownika

Postprzez Łukasz Piotrowski » środa, 21 kwietnia 2004, 07:31

[quote="I.Q."]Ja mam zdjęcie Nowego Jorku, kto chce??? :P :P :P

Nie pytaj, tylko dawaj od razu :D
Porównamy z polskimi realiami ;)
Misiek
<i>BusForum</i>
 
Posty: 3157
Dołączył: niedziela, 7 kwietnia 2002, 02:00
Lokalizacja: Lublin
Avatar użytkownika

Postprzez Misiek » środa, 21 kwietnia 2004, 12:37

[quote="I.Q."]Ja mam zdjęcie Nowego Jorku, kto chce??? :P :P :P


JA misio915@wp.pl
I.Q.
<i>BusForum</i>
 
Posty: 1848
Dołączył: niedziela, 7 września 2003, 02:00
Lokalizacja: Oświęcim
Avatar użytkownika

Postprzez I.Q. » sobota, 24 kwietnia 2004, 00:56

Już nie mam. Elektrycy się bawili prądem i mój dysk... :(

P.S. Ale postaram się załatwić, może się uda :D
Następna strona
Odpowiedz