E-podróżnik

Wszelakie dyskusje dotyczące rozkładów jazdy

Moderatorzy: Leszek Matula, TFZ

rzaraz
Fachowiec BusForum
Fachowiec BusForum
 
Posty: 1920
Dołączył: wtorek, 15 kwietnia 2014, 17:33

Re: E-podróżnik

Postprzez rzaraz » czwartek, 9 kwietnia 2015, 07:47

Nawet podejrzewam, że w kilkudziesięciu miejscach, ale dowodów nie mam, bo nie znam innych miejscowości tak jak Grójec i Rawę. Myślę, że to problem programistyczny, bo przewoźnicy bez urzędowego nakazu swojej radosnej twórczości w tytułowaniu przystanków nie zmienią...
e-podróżnik
 
Posty: 29
Dołączył: wtorek, 10 marca 2015, 14:51
Avatar użytkownika

Re: E-podróżnik

Postprzez e-podróżnik » czwartek, 9 kwietnia 2015, 16:40

Czasem jest tak, że przystanki o tej samej nazwie są w różnych miejscach, a czasem jeden przystanek ma kilka nazw zależnie od przewoźnika. W e-podróżnik.pl pasażer otrzymuje informacje, że dojedzie do konkretnego przystanku XYZ, takiego samego jak przewoźnik ma w swoim rozkładzie. Jeśli przewoźnik sprzedaje u nas bilety, taki sam przystanek co na zezwoleniu musi widnieć na bilecie elektronicznym. Nie możemy więc swobodnie zmieniać ujednolicać nazw przystanków.
e-podróżnik.pl Rozkłady jazdy / Bilety online
e-podróżnik
 
Posty: 29
Dołączył: wtorek, 10 marca 2015, 14:51
Avatar użytkownika

Re: E-podróżnik

Postprzez e-podróżnik » wtorek, 14 kwietnia 2015, 13:04

@ j.centkiewicz
Odnośnie PKS Ostróda: Rozmawialiśmy z przewoźnikiem 9 kwietnia i żadne zmiany w rozkładzie wobec tych, które są w naszym serwisie nie zaszły. Od 1 grudnia sprzedajemy połączenia tego przewoźnika i wówczas został wgrany ostatni rozkład jazdy, który nie ulegał zmianie. Proszę podać konkretne rozbieżności w tym przypadku, bez tego nie widzimy żadnych błędów.
e-podróżnik.pl Rozkłady jazdy / Bilety online
Lubel
Fachowiec BusForum
Fachowiec BusForum
 
Posty: 1885
Dołączył: czwartek, 11 lipca 2013, 18:42
Avatar użytkownika

Re: E-podróżnik

Postprzez Lubel » wtorek, 14 kwietnia 2015, 16:36

Mam pytanie czy użytkownik e-podróżnik może odpowiedzieć na moją prywtaną wiadomość którą niedawno pytałem.
kpc21
Weteran BusForum
Weteran BusForum
 
Posty: 1144
Dołączył: czwartek, 14 kwietnia 2011, 23:37

Re: E-podróżnik

Postprzez kpc21 » sobota, 2 maja 2015, 01:05

A problemu z różnymi nazwami u różnych przewoźników nie dałoby się rozwiązać w ten sposób, że wszystkie nazwy jednego przystanku (a nawet wszystkich przystanków w obrębie jednego skrzyżowania czy węzła komunikacyjnego) będą w jakiś sposób w bazie danych zgrupowane?
Lubel
Fachowiec BusForum
Fachowiec BusForum
 
Posty: 1885
Dołączył: czwartek, 11 lipca 2013, 18:42
Avatar użytkownika

Re: E-podróżnik

Postprzez Lubel » sobota, 2 maja 2015, 13:50

Albo żeby wszystkie były pod jedną nazwą ale obok byłby przycisk który na mapie by pokazywał z którego miejsca odjeżdża bus.
e-podróżnik
 
Posty: 29
Dołączył: wtorek, 10 marca 2015, 14:51
Avatar użytkownika

Re: E-podróżnik

Postprzez e-podróżnik » czwartek, 7 maja 2015, 15:03

Przystanki są grupowane, dlatego wyszukując połączenie do kolejowego Dworca Głównego w Krakowie, dostaniemy wyniki także dla Kraków MDA (dworzec autobusowy). To najprostszy przykład.

Natomiast kwestią poruszaną na forum były też tabliczki przystankowe. W takim przypadku podając na tabliczce Kraków MDA odjazdy z Krakowa Głównego wprowadzilibyśmy pasażerów w błąd. Oczywiście zdarzają się przystanki, które mają różne nazwy, a są fizycznie w tym samym miejscu, jak przykład z Grójca, ale wtedy musielibyśmy wiedzieć, że to jest dokładnie ten sam przystanek i w dodatku łączenie nie mogłoby się odbywać ręcznie ze względu na skalę takich sytuacji. Wielu przewoźników nie ma danych o współrzędnych przystanków. Jednak w takich przypadkach także wyszukane zostaną połączenia do wszystkich przystanków w danej okolicy, niezależnie od nazwy. Ponadto sprzedając bilety musimy używać nazwy takiej jak u przewoźnika.

Natomiast jeżeli przystanek jest zlokalizowany po współrzędnych (jest to piktogram z nieprzerywaną czarną obwódka) to na mapie pokazuje się rzeczywiste miejsce odjazdu danego środka transportu.

Mamy nadzieję, że problem z różnymi nazwami przystanków nie stanowi wielkiego problemu w korzystaniu z serwisu e-podróżnik.pl, gdyż wszystkie działania naszego mechanizmu wyszukiwania pozwalają na odnalezienie konkretnego połączenia, niezależnie od tego jakiej nazwy przystanku użyto.
e-podróżnik.pl Rozkłady jazdy / Bilety online
Lubel
Fachowiec BusForum
Fachowiec BusForum
 
Posty: 1885
Dołączył: czwartek, 11 lipca 2013, 18:42
Avatar użytkownika

Re: E-podróżnik

Postprzez Lubel » czwartek, 7 maja 2015, 16:50

Podobna sytuacja jest w Krotoszynie, woj. wielkopolskie.

Jest Krotoszyn D.A, Krotoszyn fabryczna V (peron 5) i VI (peron 7).
e-podróżnik
 
Posty: 29
Dołączył: wtorek, 10 marca 2015, 14:51
Avatar użytkownika

Re: E-podróżnik

Postprzez e-podróżnik » wtorek, 12 maja 2015, 14:59

Przystanek Krotoszyn, ul. Fabryczna V funkcjonuje u przewoźnika PKS Ostrów Wielkopolski, a Fabryczna VI dla PKS Leszno, jednak nie mam ich dokładnych lokalizacji.
e-podróżnik.pl Rozkłady jazdy / Bilety online
Lubel
Fachowiec BusForum
Fachowiec BusForum
 
Posty: 1885
Dołączył: czwartek, 11 lipca 2013, 18:42
Avatar użytkownika

Re: E-podróżnik

Postprzez Lubel » wtorek, 12 maja 2015, 17:42

Nie można tego w jeden połączyć?
e-podróżnik
 
Posty: 29
Dołączył: wtorek, 10 marca 2015, 14:51
Avatar użytkownika

Re: E-podróżnik

Postprzez e-podróżnik » środa, 13 maja 2015, 10:29

Możemy je grupować, tak by wyszukiwały się zamiennie. Wpisując Fabryczną V dostaniemy połączenie z Fabrycznej VI i wzajemnie. Natomiast nie możemy zmienić ich nazw.
e-podróżnik.pl Rozkłady jazdy / Bilety online
Lubel
Fachowiec BusForum
Fachowiec BusForum
 
Posty: 1885
Dołączył: czwartek, 11 lipca 2013, 18:42
Avatar użytkownika

Re: E-podróżnik

Postprzez Lubel » środa, 13 maja 2015, 19:35

A można zgrupować obie fabryczne i przystanek Dw. PKS?
e-podróżnik
 
Posty: 29
Dołączył: wtorek, 10 marca 2015, 14:51
Avatar użytkownika

Re: E-podróżnik

Postprzez e-podróżnik » środa, 20 maja 2015, 16:56

Można grupować przystanki w pobliżu. Proszę sprawdzić teraz połączenia z Krotoszyn D.A. np. do Milicza. Znajdzie Pan połączenia również z przystanku Fabryczna V. Analogicznie będzie to działać w innych przypadkach.
e-podróżnik.pl Rozkłady jazdy / Bilety online
Lubel
Fachowiec BusForum
Fachowiec BusForum
 
Posty: 1885
Dołączył: czwartek, 11 lipca 2013, 18:42
Avatar użytkownika

Re: E-podróżnik

Postprzez Lubel » poniedziałek, 25 maja 2015, 17:43

Nie chce być nachalny ale będę takie blędy (przynajmniej z woj. wielkopolskiego) wyszukiwał. Następnym przykładem jest Borek Wielkopolski który ma tylko przystanek przy rynku a w e-Podróżniku aż 4 przystanki, 4 przewoźników.
e-podróżnik
 
Posty: 29
Dołączył: wtorek, 10 marca 2015, 14:51
Avatar użytkownika

Re: E-podróżnik

Postprzez e-podróżnik » wtorek, 2 czerwca 2015, 17:28

Tak jak pisałem, są to błędy po stronie przewoźników. Wiemy, że przewoźnicy stosują różne nazwy przystanków i nasz algorytm wyszukiwania doskonale sobie z tym radzi. Wpisując jako miasto wyjazdu bądź przyjazdu Borek Wielkopolski otrzymujemy wyniki wszystkich przewoźników, niezależnie od stosowanej nazwy. Nie możemy natomiast zmieniać nazw przystanków, które otrzymamy od przewoźnika.
e-podróżnik.pl Rozkłady jazdy / Bilety online
Poprzednia stronaNastępna strona