Dzień dobry.
Jestem nowy na forum, a także nie jestem fachowcem w zakresie budowy pojazdów zatem proszę o 1) wyrozumiałość 2) rzeczowe wypowiedzi.
Jeśli temat został już omówiony na forum, to proszę też o wskazanie lub link - ja nie znalazłem.
Do rzeczy.
Chciałbym, by ktoś wytłumaczył mi zasadę funkcjonowania systemów ogrzewania wnętrza w autobusach. Nie znam fachowego słownictwa i wszystko mi się miesza. Zapewne systemy te są inne od rozwiązań w osobówkach.
W niektórych autobusach komunikacji miejskiej widać kilka dmuchaw w różnych miejscach wnętrza (najczęściej pod siedzeniami, zazwyczaj nie wyglądają jakby były montowane fabrycznie), ale nie wiem, w jaki sposób wdmuchiwane powietrze jest ogrzewane. Ale są też biegnące wzdłuż bocznych ścian przewody, które też są niekiedy gorące, gdy się je dotknie. Czasami oba te elementy (dmuchawy i przewody grzewcze) występują w jednym pojeździe. Czy wówczas są one od siebie niezależne?
Ponadto, kierowcy używają takich pojęć jak piec i pompa (mówiąc w kontekście ogrzewania). Chciałbym, by ktoś wyjaśnił mi rolę tych urządzeń w systemach grzewczych.
Z góry dziękuje za pomoc. Próbowałem szukać na google, ale nie znalazłem odpowiedzi na te pytania.