Witamy na stronie Transinfo.pl Nie widzisz tego artykułu, bo blokujesz reklamy, korzystając z Adblocka. Oto co możesz zrobić: Wypróbuj subskrypcję TransInfo.pl (już od 15 zł za rok), która ograniczy Ci reklamy i nie zobaczysz tego komunikatu Już subskrybujesz TransInfo.pl? Zaloguj się

Usługa gastronomiczna wraca do Pendolino

inforail
26.06.2020 13:45
0 Komentarzy

Od soboty 27 czerwca 2020 rokuusługa gastronomiczna wraca do wszystkich pociągów kategoriiExpress InterCity Premium (EIP).

W składach Pendolino znów dostępnabędzie dla pasażerów przestrzeń gastronomiczna. Będzie możnaspożyć w niej pozycje dostępne w menu lub zamówić je dozajmowanego miejsca – u obsługi lub za pomocą aplikacji mWARS. Wtrosce o bezpieczeństwo i komfort podróżnych w strefiegastronomicznej zostają wprowadzone specjalne zasady sanitarne.Dostępnych będzie 50 proc. miejsc, a pasażerów będzieobowiązywać, podobnie jak w całym pociągu, obowiązek zasłanianiaust i nosa. Maseczkę będzie można zdjąć po zajęciu miejsca przyzdezynfekowanym stoliku. Podróżni będą także zobowiązani dozdezynfekowania rąk przed wejściem do strefy gastronomicznej orazdo zachowywania bezpiecznego dystansu. 
O obowiązującychzasadach pasażerów będą informować plakaty przy wejściu dowagonu gastronomicznego, monitory pokładowe oraz komunikatywygłaszane przez drużynę konduktorską.

Usługa gastronomiczna będzie takżestopniowo przywracana w pozostałych kategoriach pociągów: ExpressInterCity (EIC i EC), InterCity (IC) i Twoich Liniach Kolejowych(TLK).

Bezpieczne podróże

Obecnie możliwy jest zakup biletów nawszystkie miejsca siedzące w pociągach PKP Intercity. Aby zapewnićpasażerom bezpieczną podróż, konieczny jest ścisły nadzór nadpoziomem zajętości miejsc nie tylko w poszczególnych relacjach,ale także na każdym odcinku podróży. Dlatego też PKP Intercitywprowadziło obowiązkową rezerwację miejsc we wszystkichkategoriach pociągów.

Na pokładzie pociągu wygłaszane iwyświetlane są także komunikaty przypominające o zasadachbezpiecznego podróżowania.

Wszystkie pociągi Pendolino sądezynfekowane przez producenta taboru metodą zamgławiania, czylirozproszenia środka dezynfekującego razem ze strumieniem powietrza w postaci mikroskopijnych cząstek, podczas czyszczeńcodziennych i okresowych realizowanych w Warsztacie UtrzymaniaTaboru. Dodatkowo pociągi są czyszczone podczas jazdy na całejtrasie. Dezynfekowane są newralgiczne elementy, z którymi podróżnimają bezpośredni kontakt, m.in. klamki, poręcze, uchwyty,przyciski sterowania drzwiami.

Podróżni wracają na kolej

Od początku maja br. PKP Intercitysukcesywnie wznawia kursowanie kolejnych pociągów. Obecnie dodyspozycji pasażerów jest już ponad 400 połączeń PKP Intercity.Jest to odpowiedź przewoźnika na dynamicznie zwiększające sięzapotrzebowanie na podróże koleją. Pokazał to ostatni długiweekend, kiedy to od środy 10 czerwca do niedzieli 14 czerwca PKPIntercity przewiozło 308 tysięcy pasażerów. Tylko w ciągu tychpięciu dni z usług przewoźnika skorzystało o 53 tysiącepasażerów więcej niż w ciągu 14 dni od 3 maja do 16 maja, kiedyto PKP Intercity rozpoczęło przywracanie zawieszonych wcześniejpołączeń.


Komentarze