Witam serdecznie, jestem tu nowy, mam kilka pytań związanych z zawodem kierowcy. Od małego interesowałem się komunikacją miejską, ostatnie lata już trochę mniej, ale marzenie o zostaniu kierowcą zostało

Z tego co się orientowałem, koszt prawa jazdy + kwalifikacji wstępnej to ok. 10k, czyli dość sporo. Chciałem się Was spytać, czy są realne szanse na pracę jako kierowca nie mając doświadczenia? Mam wrażenie, że ofert na ciężarówki jest o wiele więcej niż na autobusy. Pracowałem w kilku miejscach, ale nic związane z transportem, obecnie też studiuję, ale nie ukrywam że chętnie bym to rzucił, dozbierał trochę pieniędzy i wziął się za kurs kat. D za kilka miesięcy

Problem polega właśnie na tym, że nie wiem jakie miałbym szanse na rynku pracy. a raczej na razie nie stać mnie na robienie prawka tylko w celach ''hobbistycznych''

Najbardziej interesowała by mnie praca na trasach krajowych (o międzynarodowych na razie nie marzę), ale oczywiście również chętnie jakieś przedsiębiorstwo miejskie czy lokalny PKS. Mieszkam w Gdyni, jest tu w okolicach trochę większych miejskich przewoźników typu PKM, PKT, itd ale nigdy nie widziałem żadnych ofert pracy, nie wiem czy są jakiekolwiek rekrutacje, czy może kierowców jest aż za dużo? Podejrzewam że przewoźnicy typu Eurolines czy Sindbad to trochę za wysokie progi jak na początek. Jeśli możecie mi coś doradzić, powiedzieć coś więcej o realiach rynku pracy to będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam